TURSEN Food, bread, fire, zuurdesem, desem
FOOD - BREAD - FIRE
Geïnspireerd door de natuur en ambacht, kook, bak en werk ik graag met natuurlijke producten.
Eerlijke producten en respect voor de omgeving zijn belangrijke aspecten in mijn keuken.
Vuur staat centraal in alles wat ik klaar maak.
Koken op vuur vraagt tijd.
Het vraagt organisatie, het juiste hout kiezen, het klieven van het hout, ez.
Welk soort vuur wil je maken, waarvoor dient het, hoe lang moet het branden, … Allemaal vragen die gesteld moeten worden alvorens uw lucifer aan te zetten. Vuur wakkert alle zintuigen aan.
Het kan krachtig en furieus, zijn maar ook teder en passioneel.
Het is net deze dans, deze harmonie, die mij zo aantrekt om met vuur te koken.
Back to basics, terug naar de roots van het koken. Even de wifi uitzetten, unplug yourself!
Het is vanuit dit perspectief dat mijn liefde voor koken met vuur, bakken van artisanaal desembrood en bouwen van houtovens en vuurschalen is ontstaan.
Net omdat vuur zo veel mogelijkheden biedt, kan er ongelooflijk veel geëxperimenteerd worden.
Er zijn zo veel technieken die gebruikt kunnen worden tegelijkertijd rond één en hetzelfde vuur.
Traaggaren, koud roken, warm roken, in kolen garen, indirect, onder de grond, op een grill of plancha, in klei, zelfs op een steen kan je koken. Dit zijn maar enkele manieren om te kunnen experimenteren.
Je kan het niet gek genoeg bedenken of je kan het met vuur klaarmaken.
Koken met vuur is voor iemand als mezelf ‘a way of life’
Ik sta zelden in een gewone keuken.
Je kan mij meestal in mijn buitenkeuken vinden tussen hout, rook en vuur.